Arkadaşlar son zamanlarda dilimizde büyük yozlaşma ortaya çıkmıştır. Nedense daha belli bir bilince ulaşmayan arkadaşlarımız Türkçe'nin içine ingilizce sokmaya çok meraklılar.
Örnek vermek gerekirse
yaw
warya
taxim gibi. Tabi bunlar gibi daha yüzlercesi var
Türkçemizde "w" ve "x" harfleri yoktur. Lütfen kullanmamaya özen gösterelim. Türkçemizi koruyalım çünkü bir milleti ayakta tutan kültürüdür. Kültürü oluşturanda dildir. Lütfen dilimize sahip çıkalım.
Birde ülkemizde yabancı isimle şirket açmak moda. Sokağa çıktığımızda neredeyse Türkçe tabela göremiyoruz.
15 Nisan 2012 Pazar
Dil ailesi Ural Altay
Ural Altay Dil Ailesi, eskiden birtakım dilbilimcilerinin varlığını savunduğu, fakat üzerinde genel olarak anlaşmaya varılmamış olan kuramsal bir dil öbeğidir. Günümüzde Altay dilleri ve Ural dilleri olarak ele alınan bu dil aileleri, eskiden aralarında var olduğu düşünülen dilbilimsel genetikten dolayı "Ural-Altay" dil ailesi denmekteydi.
Günümüzde çoğu dilbilimci Ural ve Altay ailelerindeki benzerlikleri "tarihsel orijin" veya "yakınsama" ile sonuçlanmış karşılıklı etkileşim ile açıklamaktadır. Sondan ek alırlar. Ural ve Altay arasında ünlü uyumu, sondaneklemelilik, cümlede özne-nesne-yüklem sıralaması ve dillerin dilbilgisel olarak cinsiyetsiz olması gibi güçlü benzerlikler göstermişlerdir. Fakat bu tip benzerlikler yapısaldır. Tarihsel dilbilim araştırmasında ortak kelime kökleri önemli bir yer tutmaktadır.
Günümüzde bu dil ailesinin varlığına dair bulunabilecek bilgilerin çoğu 1950 öncesi kaynaklara dayanmaktadır. Ural Dil Ailesi ile Altay Dil Ailesinin ayrı incelenmesi gerektiğini savunanlar da azımsanmayacak kadar çoktur ve birçok modern dilbilimci bu görüştedir.
14 Nisan 2012 Cumartesi
Türk Dili Tarihi
Cumhuriyet’ten Önce
“Günümüzün Türkiye Türkçesi” veya “Bugünkü Türkiye Türkçesi” 20. yüzyıl başlarından (özellikle, Genç Kalemler dergisinin Yeni Lisan hareketinden) itibaren sadeleşip gelişen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin “resmî dili” olan Türk yazı dilidir. Batı Türkçesi'nin bugün de devam eden üçüncü devresidir.
konuşma dili ve yazı dili arasındaki farklar nelerdir
Bir dilin konuşma dili ve yazı dili olmak üzere iki yönü vardır.
Konuşma dili, günlük hayatta diğer insanlarla iletişim kurmak için konuşurken kullandığımız dildir. Bu dil, doğal olduğu için konuşurken cümlemizin kurallı olup olmadığına, kelimelerin doğru sıralanıp sıralanmadığına, söyleyişin doğru olup olmadığına pek dikkat etmeyiz. Bu sebeple zaman içinde, bölgeden bölgeye değişen birtakım söyleyiş farklılıkları ve kelime farklılıkları ortaya çıkar. Bu farklılıkların tarihî süreç içinde, bölgelere göre geçirdiği maceradan o dilin lehçeleri ortaya çıkar.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)